Avioanele de pasageri convertite in avioane de marfa au explodat destul de mult în ultimele luni, transformarea avioanelor comerciale în avioane doar pentru marfă nu este un concept nou. Reconfigurarea de la pasageri la bunuri este un proces dificil, dar poate adăuga ani de viață unei aeronave. Haideți să aruncăm o privire.
La fel ca în cazul oricăror aeronave second-hand, acestea sunt mai ieftine decât cele noi. Prin urmare, mulți transportatori de marfă utilizeaza second-hand-uri, in timp ce companiile aeriene comerciale își reînnoiesc flotele. Un candidat tipic pentru conversie din comercial in marfa va avea, de obicei, undeva între 30.000 - 40.000 ore de zbor.
Cu toate că am văzut cum companiile aeriene pun cutii sau saci pe scaune pasagerilor, aceasta nu este o soluție durabilă pentru o companie a cărei venituri principale depind de transporturi voluminoase. Avioanele de pasageri mai vechi trebuie să fie supuse in prealabil unor proceduri pentru a transporta ulterior numai marfă.
În primul rând, interiorul cabinei va fi complet golit. Nu numai scaunele, ci și compartimentele de bagaje, galerele și toaletele pentru pasageri vor fi scoase, precum și o cantitate masivă de cabluri. Pardoseala este apoi dotată cu un covor cu bile de rolă pentru a facilita încărcarea și îndepărtarea paleților.
De asemenea, cockpitul este modificat, iar sistemele de ventilație, detecție / suprimare a incendiilor (conform clasificării compartimentului) și controlul temperaturii sunt adaptate pentru a se potrivi cu noua soartă a aeronavei.
Evident, ar fi puțin complicat să încapă paletele de marfă uriașe prin ușile pasagerilor. Deoarece transportatorii nu au nevoie de ieșiri de urgență, acestea sunt închise și dezactivate. Totusi, au nevoie de trape de marfă, care sunt montate în cea mai mare parte pe fuselaj și deschise în sus.
Cadrul avionului în sine trebuie consolidat, la fel și podelele, pentru a putea suporta sarcina suplimentară. Acest lucru se realizează în urma analizei de efort al inginerilor pentru a coordona centrul de limitare a echilibrului și a greutății.
De asemenea, trebuie luate măsuri de precauție suplimentare pentru protecția echipajului. În cazul în care un incendiu are loc în marfă, piloții trebuie să poată continua să opereze zborul fără a-și face griji pentru fum și foc. Acest lucru poate fi realizat prin construirea unui perete metalic sigilat, cu o ușă între cabina de pilotaj și fosta cabină.
Foarte important, trebuie să existe o structură care să împiedice încărcarea să cadă în cabină, blocând efectiv ușa. Acest lucru se realizează de obicei prin instalarea unei alte pereți de perete sau cu o plasă de reținere a încărcăturii. În ambele cazuri, trebuie să reziste forțe de până la 9g.