Se încarcă pagina aleasă. Numai un moment...

În anul 2020, Astra Vagoane Călători S.A. sărbătorește 129 de ani de la producerea în cadrul secțiilor sale, în anul 1892, a primelor vagoane de călători și 20 de ani de la privatizarea din anul 2000. Înființată la 1 decembrie 1881, de către industriașul austriac Johann Weitzer, sub denumirea de ”Fabrica de mașini, vagoane și Turnătoria de fier a societații pe acțiuni Johann Weitzer din Arad” adică «Johann Weitzer'sche Maschinen-Waggonfabrik und Eisengiesserei Actien-Gesellschaft in Arad», aceasta a constituit singura și principala fabrică de vagoane din sud-estul Europei. Deși la Reșița exista în acea perioadă o uzină de construcții de mașini, înființată încă din anul 1771 de Curtea Imperială de la Viena și care fusese preluată, în anul 1855, de către societatea StEG, aceasta nu a produs vagoane decât pentru liniile sale industriale.

Produsele firmei s-au bucurat, prin calitatea ireproșabilă, de aprecierea unanimă a beneficiarilor din Austro-Ungaria (aici fiind incluse și liniile din Banat, Transilvania, Croația, Bosnia, și Herțegovina, Cehia și Slovacia), România, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia, acestea fiind atât linii de cale ferată de stat, cât și linii de cale ferată particulare. De altfel, calitatea era deviza firmei care susținea că « Fabrica Johann Weitzer nu a produs niciodată nimic de care să-i fie rușine, nu a primit nici o reclamație ».

În perioada 1892-1921, până la preluarea de către Societatea Românească ASTRA, Weitzer-Arad a livrat 24.300 de vagoane, de diverse tipuri, de ecartament normal, 2.700 de vagoane, de diverse tipuri, cu ecartament îngust, un număr de 132 de locomotive cu abur, mai multe locomotive A1A cu motoare cu benzină de ecartament îngust, 17 tramvaie electrice și câteva locomotive electrice pentru liinile tramvaiului din Timișoara, precum și peste 60 de automotoare echipate cu motoare cu benzină tip De Dion Bouton și Westinghouse.

Înaintând peste 50 de ani în timp, în 1979, Întreprinderea de Vagoane-Arad realizează, pentru metroul bucureștean, prima generație de trenuri electrice de metrou ( T.E.M.), după proiectele specialiștilor români (foto). Acest metrou asigura, pe lângă un mers liniștit și lipsit de vibrații, înălțimea constantă a podelei vagonului față de nivelul peronului, indiferent de încărcare.


Una din primele rame al metroului bucureștean (1979)

Începând cu anul 2003, S.C. Astra Vagoane Călători S.A. - Arad a demarat un program de parteneriat cu firma SIEMENS constând în fabricația a 63 de automotoare DMU DESIRO „Săgeata Albastră” și furnizarea de componente. Ultimul Desiro a fost livrat in 2008.


Dorința de a vizita fabrica cu tradiție

După ce Astra Vagoane Călători a câștigat 4 licitații la Oradea (20 de tramvaie), la Cluj-Napoca (24), Arad (28) și Galați (18), am dorit să văd chiar cu ochii mei cum aceste vagoane se realizează de la tablă până la ultima piesă. Pe internet nu existau imagini și informații în acest sens. Atât de tare îmi doream acest lucru încât de ziua mea de naștere aceasta a fost singura mea dorință!


Câteva informații despre fabrică

S.C. Astra Vagoane Călători S.A. deține 2 fabrici in Arad, Secția 1 (principală) situată pe strada Petru Rareș 1-3 și Secția 2 (în locul fostei fabrici de strunguri) situată pe Calea Victoriei 23.


Întâlnirea cu domnul Valer Blidar și vizita prin ambele fabrici

Când am intrat în fabrica uriașă ( n.r. Secția 1) am fost întâmpinat de Doamna Alina și Domnul Andrei, extrem de amabili, am primit o introducere despre fabrică, istorie, produse etc. și mi-au răspuns la multe întrebări. Apoi am fost condus către biroul domnului Valer Blidar (n.r. acționarul majoritar al companiei) care mi-a răspuns deschis tuturor întrebărilor ce le mai aveam. Domnul inginer I. Popescu m-a îndrumat prin fabrica mare cât 3 terenuri de fotbal. La intrare am putut să observ 2 module care urmau să facă parte dintr-un viitor tramvai Autentic de Arad (foto) și un lung șir de carcase pentru diferite orașe. Totul mi s-a părut spectaculos!



Primul modul al unui viitor tramvai Autentic de Arad

La capătul halei am putut observa al 6-lea, al 7-lea și al 8-lea tramvai pentru Cluj-Napoca, fiecare fiind în diverse stadii. Am intrat în al 6-lea Imperio clujean și am putut observa multe diferențe față de tramvaiele pentru Oradea (diferențele și asemănările vor apărea într-un articol separat peste o săptămână).

Intrând pe o altă ușă, se vedeau al 5-lea Imperio pentru Cluj, finalizat și primul Autentic pentru Galați, care nu era într-un stadiu foarte avansat (foto).



Primul tramvai Autentic pentru Galați

Deoarece era finalizat, am zăbovit mai mult la Imperio-ul clujean gata. Domnii au fost extrem de amabili așezând scaunul în cabină, masca tramvaiului și au pornit chiar și instalația de iluminat, totul pentru a-l vedea live aproape de stadiul final. Le mulțumesc foarte mult!



Fața tramvaiului al 5-lea pentru Cluj-Napoca

Apoi ne-am dus la Sectia 2 (la fosta fabrică de strunguri) unde din poartă am putut zări ultimul Imperio cu 3 module care va fi livrat către Arad (va avea numărul de parc 2010) și...al 8-lea tramvai Imperio pentru Oradea! După ce am intrat in hală, desigur, am început să admir și totodată să studiez vagonul. În interior am putut observa cum muncitorii finalizau sistemul de iluminat, mecanismul de închidere al ultimei uși și multe alte lucruri interesante. În fața vagonului era aliniat și 309-le (n.r. al 9-lea Imperio pentru Oradea) care era finalizat în proporție de aproximativ 60%. În dreapta vagonului era ultimul tramvai modern ce va sosi anul acesta la Oradea, adică 310-le. Acesta încă nu avea tabla colorată și geamurile pe lateral.



Stânga: 310; dreapta: 309 și dreapta spate 308

Felicitări, Astra Vagoane Călători!

Felicitări și mulțumiri companiei Astra Vagoane Călători deoarece m-a primit cu brațele deschise răspunzând pozitiv cererii ziarului BIHOREANUL. Această companie merită cel mai mare respect! Îi doresc să câștige toate licitațiile la care participă întrucât are capacitatea de a se reinventa și adapta noilor cerințe din piață. Mulțumiri si Dlui Valer Blidar, BIHOREANUL, Andrei Hulca, Alina Vesa, Ion Popescu și tuturor care au dedicat timp împlinirii visului meu. Jos palăria!

Anul 2020 îmi va rămâne în amintire, nu anul pandemiei COVID-19, ci anul în care am primit cel mai frumos cadou de ziua de naștere.