Cele mai noi stiri





Povestea De Havilland Comet- primul avion cu motoare cu reactie din lume



Aeronavele cu jet sunt o parte centrală a culturii moderne. Prima aeronavă de acest tip, "de Havilland Comet", a fost expediată pentru prima dată din hangarul său în iulie 1949.

Descoperire majora

Produs la o fabrică din Hatfield, în jur de 30 de mile la nord de Londra, Cometa de Havilland a reprezentat o descoperire majora a aviatiei. La vremea respectivă, Comet părea aproape futuristă și a promis un nivel de confort care până atunci era imposibil de livrat pentru avioanele pasagerilor.

"De Havilland Comet" zbura mai repede decât orice altă aeronavă a vremii, făcând „orice altceva învechit”, potrivit Alistair Hodgson - curatorul Muzeului de Avioane de Havilland. Cu toate acestea, capacitatea de locuri nu era tocmai mare, în Comet existau locuri doar pentru 36 de pasageri.


Primul prototip de Havilland DH106 Comet la Hatfield, Marea Britanie în 1949. Foto: via Wikimedia.

Confort și lux

Această lipsă de scaune reflecta faptul că acele calatorii erau putine si erau folosite doar de cei bogați. De Havilland Comet a fost conceput exclusiv de ingineri și avea scopul de a oferi pasagerilor cea mai confortabilă și luxoasă experiență posibilă.

Experții vremii nu erau deloc siguri cum ar fi funcționat Comet în condiții reale, iar acest lucru a însemnat că au fost necesare teste ample înainte ca aeronava să intre în viață. După doi ani de teste, Comet și-a făcut primul zbor programat pe 2 mai 1952, iar traseul a fost unul lung până la Johannesburg, via Roma, Beirut, Khartoum, Entebbe și Livingstone.


Cabina de pilotaj a Comet de Havilland 4. Foto: Geni via Wikimedia.

Succesul Comet a fost curând știre principală; la urma urmei, nu exista niciun alt avion cu jet functional la acea vreme! Pasagerii au raportat condiții de zbor bune și plăcute. Dar aeronava urma să întâmpine probleme grave în anii următori.

Accidente tragice

În doar un an de la intrarea în serviciu, trei avioane Comet au suferit accidente tragice. Cel mai dramatic dintre acestea a fost cand unuia i s-a rupt fuselajul in mijlocul zborului. Oboseala metalelor a fost recunoscută ca fiind cauza problemei; lucru neînțeles la acel moment.

În urma accidentelor, "Comet de Havilland" a fost retrasă din serviciu, în timp ce inginerii și tehnicienii au lucrat la problemele sale structurale. Au fost identificate probleme legate de nituirea inadecvată si a dus ulterior la o reproiectare majoră a aeronavei.

Anii următori

Comet nu și-a mai recuperat niciodată succesul comercial de odinioară, chiar dacă au existat patru generații de avioane si a rămas în funcțiune până în 1981.

Dar deși povestea "Comet de Havilland" a ajuns la un final trist și prematur, nu există nici o îndoială că designul și aspectul aeronavei au fost extrem de influente și au ajutat la deschiderea drumului pentru succesul uriaș și popularitatea călătoriilor aeriene de azi.